Teesport No 1 Dock Reconstruction

Civil and structural design of a new quay at Teesport, situated within the PD Teesport Ltd Tees Dock Estate on the south side of the River Tees, approximately 1 mile upstream from the mouth of the river. The works included full design and build services for 975m of quay reconstruction to a berth depth of -14.5mCD.

 

The development involved replacement of the existing deck, constructed in the early 1960s which due to deterioration and increased loading requirements had become unsuitable for the required useage. The berths were typically required to accommodate Panamax (typically 225m LOA x 32m beam) and Handymax (typically 190m LOA x 30m beam) vessels in close proximity with future provisions for a Minicape sized vessel.

Key details

Project name

Teesport No 1 Dock Reconstruction

Client

McLaughlin and Harvey on behalf of the client PD Teesport

Location

North Yorkshire, United Kingdom

Services provided

  • Maritime infrastructure
  • Civil engineering

Challenge

The existing quay was located in a working port environment and the project scope required RPS to address a number of engineering and logistical challenges including:

  • Heavy loading conditions from harbour cranes and general
  • 200kN/m2 Hinterland loading was specified at which also imposed large lateral loads into the back of the open piled superstructure. A rear sheet piled cut-off wall ensured that these loads did not cause failure to the top of the revetment.
  • Phasing construction to minimise disruption to port operations
  • Uncertainty regarding the residual bearing capacity of the existing deck which had suffered corrosion of post-tensioning tendons
  • Optimisation of the sequencing of demolition and construction works
Teesport 1.jpg

Solution

As lead designer RPS worked closely with the Contractor to develop a solution that was both practical and economic and which reduced risk associated with the uncertain capacity of the existing structure.

Early consideration of the variable ground conditions on site and the adoption of a test pile solution to optimise pile design allowed RPS to produce a detailed design that met all the needs of the Client and the Contractor.

The phasing and implementation plan included the provision of temporary bollards in order to  allow vessels to berth alongside locations where the deck was partially demolished during the construction phase thus ensuring minimal disruption to the working quay.

An innovative design using a curved section of flat web sheet piles ensured that the toe of the revetment was retained in position during the works leading to an overall economic design.

Statistics

133
133 No. precast cope beam units of typically 18t
500
500 No. precast U-beams supporting the deck of typically 10t
1565
1565 No. precast deck slabs
839
Total of 839 m new quay constructed

Get in touch

Your contact information:

All fields are mandatory *

Message: