Golden Valley Mill

Mixed-use redevelopment of a 7.4 hectare brownfield site, partly within village conservation area and wholly within floodplain. Working for a land promoter we partnered with a housebuilder to provide a full application for 115 dwellings.

Respecting the listed and historic buildings in the conservation area, the project involved the change of use of the Gatehouse to commercial use; change of use of the existing 'canteen' building to commercial and community uses; engineering works to raise the raise the existing ground levels; associated landscaping and the retention of Ash House and Heather House in residential use.

Project timeline

  • 2013

    April - start date

  • 2015

    February - submission

  • 2016

    February - approval

1 /03
2013

April - start date

2015

February - submission

2016

February - approval

Key details

Project name
Golden Valley Mill

Client
St Congar, Linden Homes

Location
Bitton, South Gloucestershire

Services provided

  • Planning
  • Urban design
  • Landscape
  • Ecology
  • Heritage

Challenge

This 7ha site is occupied by a range of historic industrial buildings associated with the adjacent river and lying adjacent to the settlement of Bitton within the settlement boundary and the Conservation Area.

The industrial site was contained behind flood defences with the site and parts of the adjacent settlement being in Flood Zone 3a. Development required raising ground levels to take the site out of the flood zone and block flood paths to the village. The raising of ground levels had implications for design particularly in respect of the conservation area. The design incorporated an industrial character area to echo the previous high-density historic employment character and a more domestic style of development for the rest of the site while retaining conservation area character of the rest of the village.

The viability assessment resulted in a zero affordable housing provision due to the abnormal ground works required.

Golden Valley Mill Bilton 3.jpg

Solution

RPS co-ordinated a full planning application and conservation area consent for 115 dwellings, retention of historically important buildings and nature area. The historic part of the site in the conservation area was designed to replicate original buildings with the remainder of the site developed in a modern style to maximise value.

Extension consultation was undertaken with local stakeholders to build a consensus around a practical and viable solution to regenerating this site. The design incorporated not only the historic interest but also reflected the gateway location of the site to the rural village including local facilities and a village green.

Get in touch

Your contact information:

All fields are mandatory *

Message:

Get in touch

Your contact information:

All fields are mandatory *

Message: