Sectors

AirKix, Manchester AirKix, Manchester

Learning from our first AirKix project in Milton Keynes, RPS designed a new-build, four-storey, 25m tall structure and its foundations to house an American flat pack indoor wind tunnel.

The development includes a first floor viewing gallery, conference room, ground floor reception area, staff offices, welfare facilities, café and bar.

Our planners worked closely with the Local Authority to ensure a decision was achieved within eight weeks. The positive result was further helped by RPS’ PPS6 Leisure Assessment which supported the application.

The striking envelope design incorporated pre-manufactured components which minimised construction time and costs for the client. The foundations are 5m wide deep pit, housing the lower turning vanes and associated equipment. Above ground the skin of the structure is steel sheets welded on site.

Construction time was further optimised by partially assembling the Return Air Towers and arranging the decks (supplied in sections) adjacent to the building.

Innovation was continued through the heating and cooling which is provided by an air source heat pump, recovering waste heat & re-using it in the back-of-house areas.