Design Selection Confirms Landscape Endeavour a Great Success

Design Selection Confirms Landscape Endeavour a Great Success

Landscape Institute to use RPS’ design for Endeavour School in industry marketing.

RPS is delighted to have the eye catching image of one of our education projects selected out of a nationwide competition by the Landscape Institute to form the feature image on their upcoming marketing campaign to promote the landscape architecture profession.

We strive to create innovative and inspiring environments across all sectors so it is a real honour to have one of our schemes recognised by the industry body that represents us to encourage other people to consider Landscape Architecture as a career and to provide future landscapes for all of us to enjoy.

The Landscape Institute is the national recognised body representing all landscape professionals from the areas of planning, design and management and includes those from both arts and science based academia. The institute wishes to promote the wide scope of the profession with images that portray the varied aspects that landscape encompasses.

The selected image of Endeavour School, Hampshire delivered by our Southampton office will be used across a range of materials at industry events and exhibitions to promote the institute and the work of the profession. The image represents the central courtyard of a brand new primary school which needed to look good all year round and from all angles and offer maximum flexibility. The design for this flagship new school focused on a series of organic shapes with varying undulations of artificial grass mounds and core ten steel edging with a grid of Ornamental Pear trees to provide vertical and seasonal interest.

The courtyard required the collaboration of all involved in the project to deliver this ambitious scheme as part of the new wider external environment which included hard play, natural and artificial sports facilities, wetland and nature area and outdoor classrooms. The sinuous edging for the mounds was pre-formed at the factory from digital drawings to ensure ease of installation and deliver the smooth curves required with all materials and trees craned in due to the isolated nature of the courtyard.

The project went on to win a RIBA Award and Civic Trust Award. The project was designed by RPS in collaboration with Hampshire County Council as part of our ongoing framework contract with them.